Najbardziej rozpoznawalne i najczęściej spotykane gatunki kawy to: Arabica (Coffea Arabica) i Robusta (Coffea Canephora). Ziarna obu gatunków różnią się nie tylko wielkością i wyglądem, ale również smakiem, poziomem kwaskowatości i zawartością kofeiny. Szczególnie ceniona jest Arabica, która jest niezwykle bogata w smaki i aromaty. Natomiast Robusta to mniej szlachetny gatunek kawy, ale dostarczający swoim wielbicielom filiżankę o intensywniejszym smaku, z większa zawartością kofeiny. Ziarna robusty pożądane są w tworzeniu różnorodnych mieszanek z arabiką, oferując jeszcze większą różnorodność smaków i aromatów.
Gatunek szlachetny, aromatyczny, łagodny w smaku. Bruzda w kształcie „s”, duże, podłużne ziarna. Średnia zawartość kofeiny 1-1,5%. Arabika jest bardziej wymagająca w uprawie.
Uznawana za gatunek mniej szlachetny od Arabiki, mocniejszy w smaku, z wyczuwalną goryczką. Prosta bruzda, mniejsze, bardziej okrągłe ziarna. Średnia zawartość kofeiny 2-3%. Robusta jest mniej wymagająca w uprawie.
Pozwala połączyć zalety Arabiki i Robusty w jednej filiżance. Dzięki odpowiedniej kompozycji mieszanki, otrzymujemy mocną kawę o wyrazistym aromacie i smaku.
Twoja przeglądarka nie jest już obsługiwana, zalecamy użycie aktualnej wersji np Chrome, Firefox, Edge