Różnorodne techniki obróbki ziaren, stopień palenia oraz grubość mielenia wpływają finalnie na smak kawy, jej aromat i moc. Im krótszy proces palenia tym ziarna kawy są jaśniejsze, a kawa w filiżance jest delikatna z owocowymi nutami. I na odwrót, im dłuższy proces palenia, tym ziarna są ciemniejsze i pokryte większą ilością olejków. Kawa przyrządzona z tak upalonych ziaren jest mocna, z delikatnie wyczuwalną goryczką. Przy wyborze sposobu przyrządzenia kawy podstawą jest wybór stopnia mielenia. W zależności od tego, czy kawa będzie parzona w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym lub po turecku, należy inaczej dobierać grubość mielenia. Najbardziej precyzyjne mielenie gwarantuje młynek żarnowy.
Kawa nadaje się do zaparzaczy z filtrem bibułkowym i ekspresów ciśnieniowych.
Tak zmielona kawa jest idealna do kawiarek.
Kawa o takim stopniu zmielenia jest odpowiednia do ekspresów przelewowych z filtrem.
Twoja przeglądarka nie jest już obsługiwana, zalecamy użycie aktualnej wersji np Chrome, Firefox, Edge