Kawy rozpuszczalne

Jesteśmy liderem w produkcji kawy rozpuszczalnej, która powstaje w 100% z ziaren kawy, bez żadnych dodatków i chemii. Proces produkcyjny polega na paleniu, ekstrakcji, koncentracji i suszeniu. W zależności od sposobu suszenia produkujemy kawę liofilizowaną lub w proszku.

Instanta Coffee Roasting Icon

Palenie kawy

Instanta Coffee Arrow Icon
Instanta Coffee Grinding Icon

Mielenie

Instanta Coffee Arrow Icon
Instanta Coffee Water Icon

Ekstrakcja wodą i zagęszczanie

Instanta Coffee Arrow Icon
Instanta Coffee Spray Icon

Suszenie rozpyłowe lub liofilizacja

Instanta Coffee Arrow Icon
Instanta Coffee Finish Product Icon

Gotowy Produkt

Instanta Coffee Freeze-Dried

Liofilizat

Kawa liofilizowana powstaje dzięki najnowocześniejszemu procesowi technologicznemu, jakiemu poddawane są ziarna. Najpierw przygotowuje się napar poprzez przepuszczenie wrzącej wody przez ziarna w specjalnych zbiornikach. Później jest on oczyszczany i odpowiednio zagęszczany poprzez odparowanie. Otrzymana w ten sposób gęsta ciecz jest poddawana liofilizacji, czyli suszeniu przez wymrażanie w temperaturze -40°C. Tak tworzą się kryształki lodu, które w komorze z niskim ciśnieniem usuwane są z zamrożonych granulek. Otrzymany produkt cechuje się wysoką jakością, zachowuje pełnię aromatu i właściwości. W niektórych częściach świata ta kawa jest nazywana „Gold”.

Instanta Coffee Powdered

Proszek

Kawa w formie proszku powstaje w suszarniach rozpyłowych (wysokich nawet na 40 m), w których rozpylony wodny ekstrakt kawy w postaci wirującej mgły styka się z gorącym powietrzem (do 240°C). Spadające krople szybko tracą zawartość wody, a drobinki sproszkowanej kawy opadają na dno suszarni. Jako pierwszy „rozpuszczalny proszek kawowy” opatentował David Strang z Nowej Zelandii w 1890 r., jednak z powodów technicznych nie był najlepszej jakości. Rok później Japończyk Satori Kato z Chicago stworzył pierwszą udaną kawę w proszku, której można było spróbować w 1901 r. na wystawie panamerykańskiej w Bufallo w stanie Nowy Jork. Dopiero w pierwszych latach XX wieku angielski biznesman George Washington doprowadził kawę w proszku do masowej produkcji przemysłowej.

Instanta Coffee Granulated

Granulat

Granulat to kawa suszona rozpyłowo, czyli proszek, który poddawany jest dodatkowemu procesowi polegającemu na połączeniu małych drobinek kawy rozpuszczalnej w większe granulki za pomocą pary wodnej i ciśnienia. Dzięki temu procesowi otrzymujemy produkt charakteryzujący się większymi granulkami o ciemnobrązowym zabarwieniu, w wielu krajach potocznie nazywanym „Classic”.

Instanta Coffee Microgrind

Microgrind

Kawa microgrind to połączenie wysokiej jakości kawy rozpuszczalnej z drobno zmielonymi ziarnami. Taką kompozycję cechuje mocny i pełny smak oraz wyrazisty aromat kawy mielonej i łatwość przygotowania kawy rozpuszczalnej. Microgrind powstaje poprzez suszenie ekstraktu kawowego przez wymrażanie, a następnie usunięcie lodu przez sublimację z równoczesnym dodaniem drobno zmielonych ziaren.

Instanta Coffee Crema

Crema

Kawa crema charakteryzuje się jasnobrązowym (orzechowym) kolorem. Proces powstawania cremy jest bardzo unikalny i jedyny w swoim rodzaju. Ekstrakt jest przygotowywany w wyjątkowych warunkach, a potem suszony, czego efektem jest charakterystyczna aksamitna, gęsta pianka. Woda pod wpływem bardzo wysokiego ciśnienia przebija się przez zmieloną kawę, wydobywając z niej najcenniejsze walory smakowe i aromaty.

Twoja przeglądarka nie jest już obsługiwana, zalecamy użycie aktualnej wersji np Chrome, Firefox, Edge

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zobacz Politykę Prywatności

UP
Down